Книжкові видання та компакт-диски Журнали та продовжувані видання Автореферати дисертацій Реферативна база даних Наукова періодика України Тематичний навігатор Авторитетний файл імен осіб
|
Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер "Mozilla Firefox" |
|
|
Повнотекстовий пошук
Пошуковий запит: (<.>A=Замай Ж$<.>) |
Загальна кількість знайдених документів : 9
Представлено документи з 1 до 9
|
1. |
Замай Ж. В. Гідроекологічні дослідження як складові науково-дослідної роботи студентів-екологів в ході дипломного проектування [Електронний ресурс] / Ж. В. Замай, Ю. О. Карпенко // Вісник Чернігівського національного педагогічного університету. Серія : Педагогічні науки. - 2014. - Вип. 120. - С. 54-55. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/VchdpuP_2014_120_18
| 2. |
Замай Ж. В. Эффективность очистки сточных вод биопрепаратами Био-Р1 ПРОМ и Фуд Палп Трит [Електронний ресурс] / Ж. В. Замай, В. А. Дзюба, А. Е. Замай // Энерготехнологии и ресурсосбережение. - 2011. - № 4. - С. 66-69. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/ETRS_2011_4_13 Показана эффективность использования биопрепаратов для очистки сточных вод. Для этого исследовалась сточная вода ООО "Коммунальник" (г. Новгород-Северский) и КП Репки "Водоканал", в которую в течение пяти недель вносились биопрепараты Био-Р1 ПРОМ и Фуд Палп Трит соответственно. Рассмотрены экологические аспекты применения биопрепаратов.
| 3. |
Замай Ж. В. Анализ гидрохимического состояния ряда водных объектов г. Чернигове в условиях пониженной водности [Електронний ресурс] / Ж. В. Замай, В. А. Дзюба, С. В. Ткаченко // Biological systems: theory and innovation. - 2019. - Vol. 10, № 2. - С. 54-60. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/bsti_2019_10_2_9
| 4. |
Замай Ж. Дослідження можливості доочищення стічних вод молокопереробних заводів за допомогою біопрепаратів [Електронний ресурс] / Ж. Замай, В. Дзюба, Н. Буяльська // Технічні науки та технології. - 2020. - № 3. - С. 286-292. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/tnt_2020_3_31 У зв'язку з тим, що більшість харчових виробництв залежно від галузі, асортименту продукції, що виробляється, сезонності та інших факторів, мають різний склад стічних вод, дослідження нових ефективних технологій біологічного водоочищення для конкретних виробництв є актуальним. Стічні води підприємств молокопереробної галузі характеризуються високим вмістом органічних домішок, завислих речовин, можуть мати несприятливий для біологічного очищення вмісту біогенних елементів і значення pH, тому ефективність очищення води може залишатися досить низькою. І нагальною проблемою сьогодення є удосконалення наявних і розробка новітніх технологій очищення стічних вод на підприємствах галузі. Дослідження використання біопрепаратів для очищення природних і штучних водойм, побутово-господарських та стічних вод багатьох підприємств обгрунтовані та представлені в роботах багатьох відомих українських та закордонних учених. Незважаючи на численні дослідження, у літературних джерелах недостатньо даних щодо ефективності застосування біопрепаратів для очищення стічних вод молокопереробних підприємств. Мета роботи - визначення можливості та ефективності доочистки стічних вод молокопереробних підприємств за допомогою біопрепаратів. Досліджено вплив біопрепаратів "Гріз-Тріт", "Лагун-Тріт", "Біо-Р", "Понд-Тріт" на гідрохімічні показники стоків ПрАТ "Новгород-Сіверський сирзавод". Показано можливість використання біопрепаратів торгової марки "Мікрозим" у технології очищення стічних вод сирзаводів. Ефективність доочищення стічних вод перевірялась шляхом визначення хімічної потреби кисню (ХПК), вмісту фосфатів, амонію сольового та заліза загального до та після внесення біопрепарату. Висновки: найбільш ефективним для доочищення стічних вод є біопрепарат "Понд-Тріт". При його використанні ХПК знижується у 18,9 раза, вміст амонію сольового - у 4,5 раза, фосфатів - у 4,7 раза, заліза загального - у 3,6 раза.
| 5. |
Замай Ж. В. Використання інноваційної сировини (кіноа, чорний кмин, кунжут) та її вплив на властивості пшеничного хліба [Електронний ресурс] / Ж. В. Замай, О. Л. Гуменюк, Р. М. Волкова, О. Б. Хребтань, С. Д. Цибуля, Г. В. Пасов // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2021. - Т. 27, № 3. - С. 103-111. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2021_27_3_13 Наведено результати дослідження впливу добавки кіноа, чорного кмину та кунжуту на формування органолептичних і фізико-хімічних властивостей виробів із дріжджового тіста на прикладі хліба з борошна пшеничного вищого гатунку. На сьогодні проблема підвищення харчової цінності найбільш уживаних продуктів є популярною та невід'ємною в галузі розробок харчових технологій. Кіноа містить у середньому 16,5 % білків, деякі сорти - понад 20 %, тому розробка рецептури хліба з додаванням кіноа є важливою проблемою сьогодення, пов'язаною зі здоровим харчуванням. Пробне випікання здійснено за розрахованими рецептурами з дозуванням 3, 5, 7 % перемеленої крупи кіноа до маси борошна, що була розглянута як функціональна добавка, внесення якої надало б змогу максимально збагатити склад готових виробів білками та розширити асортимент корисних продуктів. Так, встановлено, що готові вироби з добавкою кіноа мають специфічний смак, для покращання якого перевірялись добавки чорного кмину та кунжуту в кількості 0,7 % до маси борошна. Зроблено вибір ароматизуючої добавки - насіння чорного кмину як гарного сенсорного поєднання з насінням кіноа, що надає змогу замаскувати його природний смак і запах. За результатами проведених досліджень запропоновано раціональне дозування кіноа в кількості 7 % до маси борошна. Передбачено, що подальше збільшення дозування добавки призведе до суттєвого погіршення структурномеханічних властивостей готових виробів хліба. Визначено, що фізико-хімічні показники зразків із добавками не мають суттєвих відмінностей у значеннях відносної вологості, кислотності, стану м'якушки від аналогічних показників контрольного зразка. Смакові якості одержаних виробів із добавками є високими. Завдяки вмісту у добавках, що використовувалися, есенціальних речовин (незамінних амінокислот, мінеральних речовин, харчових волокон), у фортифікованих зразках хліба вміст вказаних речовин є вищим, а отже, підвищеною є і біологічна цінність розроблених продуктів.
| 6. |
Замай Ж. Фортифікація пшеничного хліба інноваційними інгредієнтами рослин ного походження [Електронний ресурс] / Ж. Замай, О. Гуменюк, Р. Волкова, О. Хребтань, С. Цибуля // Технічні науки та технології. - 2021. - № 1. - С. 135-144. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/tnt_2021_1_18 Представлена інноваційна розробка - хліб пшеничний, фортифікований сухою овочевою сировиною - порошком цвітної капусти (8 %), порошком броколі (6 %) та лимонної цедри. Фортифікація хліба інноваційними компонентами рослинного походження є одним зі шляхів підвищення харчової цінності хліба різних сортів. Обгрунтовано вибір фортифікаційного компонента, досліджено шляхи його додавання, визначені фізико-хімічні показники готової продукції та напівфабрикатів. Розраховано харчову та енергетичну цінність збагачених продуктів.
| 7. |
Замай Ж. Інформаційні технології при водопідготовці та можливості її автоматизації на прикладі виробництва питної води "Сіверська" [Електронний ресурс] / Ж. Замай, С. Боровик, І. Костенко, Г. Пасов, Н. Буяльська, С. Цибуля // Технічні науки та технології. - 2021. - № 3. - С. 220-228. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/tnt_2021_3_27 Вирішено проблему розрахунку іонного складу води після змішування на ТОВ "Нептун" (смт Мена Чернігівської області). Для додаткової мінералізації очищеної води після другого ступеня системи очистки компанії ECOSOFT (зворотній осмос) запропоновано змішування її з водою після першого ступеню очищення (іонообмінний). Для оперативного визначення концентрацій кожного іону в результуючій воді використовується електронний табулятор Microsoft Office Excel. Для точного дозування води відповідно до обраного коефіцієнта змішування рекомендується цифровий давач рівня води ECMS. Автоматизація дасть можливість виробляти продукцію різного складу залежно від замовлень споживачів.
| 8. |
Гуменюк О. Л. Перспектива використання насіння чіа як фортифікаційної добавки до хлібобулочних виробів [Електронний ресурс] / О. Л. Гуменюк, Ж. В. Замай, Р. М. Волкова, О. Б. Хребтань, В. А. Тітенко // Вісник Львівського торговельно-економічного університету. Технічні науки. - 2021. - Вип. 26. - С. 31-38. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/vlteu_2021_26_6
| 9. |
Замай Ж. Аналіз ефективності застосування ферментних препаратів та вимоги щодо їх безпечності в крафтовому виробництві пива [Електронний ресурс] / Ж. Замай, О. Гуменюк, О. Хребтань, С. Пономаренко, К. Іваненко // Технічні науки та технології. - 2022. - № 3. - С. 126-135. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/tnt_2022_3_15 Експериментально досліджено та обгрунтовано можливість використання доступних на ринку ферментних препаратів з метою оптимізації процесу фільтрації крафтового пива. Застосування ферментних препаратів дає змогу прискорити технологічний цикл виробництва, отримати готову продукцію з високими показниками колоїдної стійкості. Досліджено та оцінено вплив ферментних препаратів Laminex МАХ Flow 4G, Amylex 5Т, Beerzym AMYL HT, Beerzym BG, ЕnerZyme Р7 на процес фільтрації сусла шляхом визначення вмісту екстрактивних речовин у пивній дробині в умовах пивної майстерні "Bierwelle". Представлено вимоги безпечності до ферментних препаратів, що використовуються у пивоварних виробництвах.
|
|
|